¦
       
 
Mια φορά και ένα καιρό, στα βάθη της Ανατολής, ο Αλή Μπαμπά, μπροστά σε μια ερμητικά κλεισμένη σπηλιά φώναξε: "ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ" και, όπως ο καρπός του σησαμιού ανοίγει για να χυθεί ο σπόρος σα χρυσάφι, έτσι και η σπηλιά άνοιξε και τα πλούτη του κόσμου φανερώθηκαν μπροστά του.
Οι θησαυροί αυτοί, σύμβολα των ευεργετικών ιδιοτήτων του σησαμιού για την υγεία του ανθρώπου, φυλάχτηκαν στην παράδοση όλων των αρχαίων πολιτισμών. Οι Ινδοί θεωρούν το σησάμι τον "βασιλιά των σπόρων". Οι θεοί των Ασσυρίων πίνουν κρασί από σησάμι πριν ορμήσουν στη μάχη, ενώ οι κοινοί θνητοί το θεωρούν ισάξιο του ασημιού στις συναλλαγές τους. Κινέζοι και Ιάπωνες το χρησιμοποιούν σε γιατροσόφια, ενώ το σησαμέλαιο θεωρείται το ιδανικό λάδι στη μαγειρική τους. O Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούν για φάρμακο, ενώ στους γάμους στην αρχαία Ελλάδα προσφέρουν μίγμα ταχινιού και μελιού, ένα είδος χαλβά.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σησαμι και τα προϊόντα του μοναδικά, ώστε όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί να τα υμνούν; Γιατί το ταχίνι , που είναι αλεσμένο σησάμι, θεωρείται από τους Έλληνες παραδοσιακή υγιεινή τροφή; Γιατί ο χαλβάς αποτελεί ιδανική τροφή κατά την περίοδο των νηστειών, όταν ο οργανισμός του ανθρώπου αποτοξινώνεται και απαιτεί αγνές τροφές, υψηλής ενέργειας και μεγάλης διατροφικής αξίας; Γιατι το σησαμέλαιο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες σε αντιοοξειδωτικές ουσίες διατροφικές πηγές;

Τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η επιστήμη των τροφίμων. Τόσο το σησάμι, όσο και τα προϊόντα του είναι τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, ιδιαίτερα πλούσια σε ορισμένα αμινοξέα στα οποία άλλες φυτικές τροφές υστερούν. Συνδυασμός οσπρίων με ταχίνι αυξάνει την αξία της συνολικής πρωτείνης. Το λάδι του σησαμιού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, το σησάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η στροφή των καταναλωτών προς τα φυσικά, παραδοσιακά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, οδήγησε τους επιστήμονες σε περαιτέρω έρευνα και ανακάλυψη πολλών νέων ιδιοτήτων του σησαμιού και κατ' επέκταση του ταχινιού, του χαλβά και του σησαμέλαιου. Αν και το γεγονός ότι το λάδι του σησαμιού δεν ταγγίζει και είναι ανώτερο από άλλα έλαια είναι γνωστό από αρχαίους χρόνους, μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια σειρά ουσιών (λιγνάνες), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της βιταμίνης Ε.